Przygotowania do świąt idą pełną parą, więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko podzielić się zdjęciami i pysznymi przepisami. Na pierwszy ogień wrzucam genialne uszka wyrobu mamy i siostry. Są najlepsze z najlepszych :) Jeśli macie dużo prawdziwków, to ich nie żałujcie, bo nadają bardzo dużo aromatu.
PRZEPIS:
Składniki na ok. 50 uszek
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 0,5 l wody ( ciepłej, żeby skórka była miękka)
- sól
- jajo
- 0,5 kg pieczarek
- 10 dag prawdziwków ( można dodać więcej )
- sól
- pieprz
- pół kostki masła
- 2-3 łyzki bułki tartej
- 1 jajo ( jeśli farsz się źle lepi )
- Wyrobić ciasto.
- Prawdziwki zalać wodą i chwilę gotować.
- Pod koniec gotowania dodać odrobinę masła
- Pieczarki udusić na maśle
- Pieczarki i podgrzybki rozdrobnić malakserem lub drobno posiekać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Rozwałkować ciasto, wyciąć małe krążki i formować uszka.
nic tylko czekać jeszcze na pyszny barszczyk w wykonaniu mojego słoneczka :)
OdpowiedzUsuń