piątek, 20 grudnia 2013

Uszka

Witajcie :)
Przygotowania do świąt idą pełną parą, więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko podzielić się zdjęciami i pysznymi przepisami. Na pierwszy ogień wrzucam genialne uszka wyrobu mamy i siostry. Są najlepsze z najlepszych :) Jeśli macie dużo prawdziwków, to ich nie żałujcie, bo nadają bardzo dużo aromatu.



PRZEPIS:

Składniki na ok. 50 uszek

Ciasto: 
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l wody ( ciepłej, żeby skórka była miękka)
  • sól
  • jajo
Farsz:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 10 dag prawdziwków ( można dodać więcej )
  • sól 
  • pieprz
  • pół kostki masła
  • 2-3 łyzki bułki tartej 
  • 1 jajo ( jeśli farsz się źle lepi )
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wyrobić ciasto.
  2. Prawdziwki zalać wodą i chwilę gotować. 
  3. Pod koniec gotowania dodać odrobinę masła
  4. Pieczarki udusić na maśle
  5. Pieczarki i podgrzybki rozdrobnić malakserem lub drobno posiekać.
  6. Doprawić solą i pieprzem. 
  7. Rozwałkować ciasto, wyciąć małe krążki i formować uszka.

1 komentarz:

  1. nic tylko czekać jeszcze na pyszny barszczyk w wykonaniu mojego słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...