sobota, 30 marca 2013

Mazurek kajmakowy z orzeszkami ziemnymi

Żartobliwie nazywany 2D i słodki do granic możliwości. Wspaniała ozdoba stołu, tradycyjny wypiek i smak rozpieszczający podniebienia. Robiłam go pierwszy raz w życiu, ale myślę, że jeszcze nie raz pojawi się na wielkanocnym stole.
Z nadzieniem postanowiłam trochę poeksperymentować i szczerze mówiąc nie żałuję. W większości przepisów orzeszki ziemne sypie się na wierzch, co automatycznie przekreśla możliwość ozdabiania. Moim zdaniem warto je drobno posiekać i dodać do masy. Plusem jest to, że będzie gęstsza i naprawdę smaczniejsza, a z resztą posmakujcie sami :)

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 200g masła
MASA KAJMAKOWA:
  • puszka masy kajmakowej ( może być orzechowa)
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%, jeśli ktoś woli może być kremówka 
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • małe lub średnie opakowanie orzeszków ziemnych solonych
DO OZDOBY:
  • płatki migdałów
  • pestki dyni 
  • rodzynki
 PRZYGOTOWANIE: 

CIASTO:
  1. Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli wysypać na blat/ deskę i wymieszać ze sobą.
  2. Do suchych składników dodać masło w temperaturze pokojowej i posiekać, tak by powstała kruszonka. ( można pomóc sobie palcami i rozcierać, ale ostatnio doszły mnie słuchy, że to nie jest prawidłowe wyrabianie).
  3. W środku powstałej kruszonki zrobić dziurkę i wbić 3 żółtka.
  4. Zagniatać ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję.
  5. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas 1h.
  6. Rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Z resztek ciasta można zrobić warkocze i je przylepić do brzegów
  8. Ciastko nakłuć widelcem w kilku miejscach
  9. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez jakieś 15 min. Najlepiej obserwować, bo piekarnik piekarnikowi nierówny :) 
  10. Kiedy będzie rumiane, wyjąć i zostawić do ostygnięcia.  
  11. Kiedy będzie już zimne, posmarować powidłami śliwkowymi
 MASA:
  1. Do miski przełożyć masę kajmakową i masło. Mieszać mikserem, aż powstanie gładka masa.
  2. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i ponownie wymieszać.
  3. Zacząć dolewać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę ciągle mieszając. ( Jeśli chodzi o czekoladę, to lepiej nie sięgać po te z niskiej półki, gdyż te się prażą, zamiast topić) 
  4. Posiekać drobno orzeszki ziemne i dodać je do masy. Wymieszać łyżką.
  5. Gotową masę przełożyć na kruchy spód posmarowany powidłami i wstawić do lodówki.
  6. Następnego dnia ozdobić. 
Smacznego i oczywiście Wesołych Świąt :)



3 komentarze:

  1. Wygląda bajecznie! Bardzo żałuję, że nie mogłam spróbować :(

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja próbowałam ,po prostu niebo w gębie,polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak próbowaliście, że mi prawie nic nie zostało :P, ale to był dla mnie najlepszy komplement.

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...