PRZEPIS
Składniki:
- filet z kurczaka
- marchewka
- pietruszka
- łyżka masła
- fix do potraw chińskich
- kukurydza
- 2 plastry ananasa
- ewentualnie orzeszki ziemne (niesolone) do posypania
- ryż
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, a następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę. Dusić do miękkości
(dobrze jest potem podlać odrobiną wody) i doprawić odrobiną soli i cukru. Kurczaka pokroić na kawałki i usmażyć na odrobinie oleju, bądź udusić bez dodatku tłuszczu. To już zależy od upodobań. Tak przygotowane dodatki wsypać do sosu przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na końcu dosypać kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ananasa. My posypaliśmy wierzch odrobiną orzeszków ziemnych, ale bez nich też jest pyszne. Najlepiej podawać do ryżu..
tak właśnie powinien smakować kurczak w sosie słodko kwaśnym,niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chińszczyznę,przepis przetestuję,czekam na następne pyszne propozycje. Aga
OdpowiedzUsuń