środa, 13 marca 2013

Kurczak w sosie po chińsku

Kiedy chcieliśmy zjeść coś fajnego, smacznego i nietradycyjnego, a mała kontuzja stopy  nas uziemiła, postanowiłam zrobić chińszczyznę. W sumie sos został zrobiony na bazie tego z torebki, ale odpowiednio podrasowany może smakować bardzo fajnie, a na pewno lepiej niż ten słoikowy



PRZEPIS

Składniki: 
  • filet z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • łyżka masła
  • fix do potraw chińskich 
  • kukurydza
  • 2 plastry ananasa 
  • ewentualnie orzeszki ziemne (niesolone) do posypania
  • ryż
Przygotowanie:

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, a następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę. Dusić do miękkości
(dobrze jest potem podlać odrobiną wody) i doprawić odrobiną soli i cukru. Kurczaka pokroić na kawałki i usmażyć na odrobinie oleju, bądź udusić bez dodatku tłuszczu. To już zależy od upodobań. Tak przygotowane dodatki wsypać do sosu przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na końcu dosypać kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ananasa. My posypaliśmy wierzch odrobiną orzeszków ziemnych, ale bez nich też jest pyszne. Najlepiej podawać do ryżu..

2 komentarze:

  1. tak właśnie powinien smakować kurczak w sosie słodko kwaśnym,niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chińszczyznę,przepis przetestuję,czekam na następne pyszne propozycje. Aga

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...