PRZEPIS:
Składniki:
- kilka bułeczek ( najlepiej dużych)
- szynka
- masło
- ser żółty
- szczypiorek
- jajka
- pomidor
- ser feta
- sól
- pieprz
- bazylia
- Odkroić wierzch od bułek
- Środek wydrążyć. W przypadku białego pieczywa wystarczy wgnieść do środka
- Środek bułek posmarować delikatnie masłem
- Dodać do środka resztę składników
- Doprawić do smaku
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do czasu, aż bułeczki będą rumiane. Kiedy bułka jest z jajkiem, poczekać aż się zetnie białko
Propozycja nr 1. Do bułki kolejno wrzucamy:
- starty żółty ser
- pokrojoną w paski szynkę
- szczypiorek
- rozbite jajo
- pokrojoną szynkę
- szczypiorek
- ser feta
- pomidora
- bazylię ( świeżą lub suszoną)
- starty żółty ser
- papryczka chili (niekoniecznie)
Pyszne śniadanie a wersja z papryczkami zdecydowanie najlepsza :p
OdpowiedzUsuńEwelinko, robię różne zapiekanki z bułek i chleba, ale... nigdy nie robiłam z jajkiem :( Dziękuję za świetną podpowiedź, która z pewnością urozmaici moje menu :) No i oczywiście gratuluję wykonania - bułeczki są zjawiskowo piękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Myślę, że na pewno posmakują i w tej wersji :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na śniadanie , moje maluchy były zachwycone ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog i świetne przepisy tak trzymaj ;)
Bardzo mnie to cieszy :) Śniadanie zdecydowanie jest atrakcyjne dla maluchów zarówno tych małych jak i dużych. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na śniadanie, na pewno je zrobie, rewelacyjny blog;)
OdpowiedzUsuń