PRZEPIS
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 2-3 marchewki ( według uznania)
- pietruszka
- pół selera
- 2 udka z kurczaka
- 3 skrzydełka
- koncentrat pomidorowy
- śmietana 18%, lub 22%
- 2 liście laurowe ( jeśli ktoś lubi, może być więcej, ale z rozwagą)
- ziele angielskie 3-4 ziarenka
- pasta paprykowa ( niekoniecznie)
- natka pietruszki
- pieprz, sól
- ewentualnie kostka rosołowa
Najpierw ugotować bulion. Do zimnej wody włożyć mięso i warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu. Nie solić ! ( Jeśli warzywa są pokrojone drobno, to wrzucić odrobinę później, tak aby się nie rozgotowały. Kiedy bulion jest gotowy pozostaje tylko doprawić. Dodać Koncentrat pomidorowy :) Ja dodaję 3 łyżki, łyżkę pasty paprykowej i łyżkę śmietany. Śmietanę oczywiście najpierw rozmieszać w kubeczku z zupą. Potem pozostaje przyprawić zupę według uznania. Na koniec dosypać pietruszkę. Podawać z makaronem.
Najlepsza pomidorowa w moim życiu.
OdpowiedzUsuńTwój łakomczuszek :)