czwartek, 21 lutego 2013

Zupa pomidorowa

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem zwolenniczką pysznych domowych zup. Bardzo mi przypominają dom, do którego ze względu na odległość jeżdżę rzadko. Zupkom chińskim zdecydowanie mówię nie, więc raz na czas sama staram się jakoś ugotować, tak by było zdrowo, szybko i pożywnie. Chciałabym przedstawić przepis na pyszną, prostą i tanią pomidorówkę, która nie chwaląc się wyszła przepyszna. Życzę smacznego :)



PRZEPIS

Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 2-3 marchewki ( według uznania) 
  • pietruszka
  • pół selera
  • 2 udka z kurczaka 
  • 3 skrzydełka 
  • koncentrat pomidorowy 
  • śmietana 18%, lub 22%
  • 2 liście laurowe ( jeśli ktoś lubi, może być więcej, ale z rozwagą)
  • ziele angielskie 3-4 ziarenka 
  • pasta paprykowa ( niekoniecznie) 
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • ewentualnie kostka rosołowa
Przygotowanie:

Najpierw ugotować bulion. Do zimnej wody włożyć mięso i warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu. Nie solić ! ( Jeśli warzywa są pokrojone drobno, to wrzucić odrobinę później, tak aby się nie rozgotowały. Kiedy bulion jest gotowy pozostaje tylko doprawić. Dodać Koncentrat pomidorowy :) Ja dodaję 3 łyżki, łyżkę pasty paprykowej i łyżkę śmietany. Śmietanę oczywiście najpierw rozmieszać w kubeczku z zupą. Potem pozostaje przyprawić zupę według uznania. Na koniec dosypać pietruszkę. Podawać z makaronem.


1 komentarz:

  1. Najlepsza pomidorowa w moim życiu.
    Twój łakomczuszek :)

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...