niedziela, 4 sierpnia 2013

Hamburger

Mój chłopak uwielbia fast foody, więc chciał spróbować hamburgera zrobionego samodzielnie, a nie kupionego w lokalach serwujących to danie. W końcu po długich namowach dałam się skusić i nie żałuję, bo nawet nie ma czego porównywać. Hamburger został okrzyknięty najlepszym jakim jadł i średnio co kilka dni mówi: " zjadłbym twojego hamburgera". No cóż tak dobrze nie ma, ale zawsze miło to słyszeć :D. No i jeszcze jedno :) Jeśli mamy ochotę na fast fooda, to naprawdę dobrze jest przygotować go samemu ze świeżych sprawdzonych składników i mięsa. Smak jest o wiele lepszy, ale to wiadome :)


PRZEPIS:
porcja na 2 hamburgery

SKŁADNIKI:
  • 300 g mielonej wołowiny (rostbef, karkówka)
  • 2 cebule 
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 liście sałaty masłowej 
  • pomidor
  • ogórek konserwowy 
  • majonez
  • keczup
  • bułki z sezamem. ( Nie muszą być specjalne do hamburgerów. Ja takich użyłam i nie polecam ) 
  • odrobina zimnej wody
  • Odrobina oleju, jeśli smażycie a nie grillujecie.
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć ją na odrobinie oleju tak aby była miękka. Dodać szczyptę soli i cukru. Odłożyć. 
  2. Mięso przełożyć do miski.
  3. Na tarce o małych oczkach zetrzeć pół cebuli. 
  4. Startą cebulę i musztardę dodać do reszty.
  5. Wymieszać wszystko i dodać odrobinę zimnej wody.
  6. Mięso wyrabiać i uderzać nim w dno miski ( wtedy ładnie się połączy)
  7. Podzielić na dwie porcje. Wyrobić dwie kule i je spłaszczyć. (należy mieć na uwadze to, że mięso podczas smażenia się kurczy, więc hamburger powinien być większy niż bułka) 
  8. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć hamburgery. Należy pamiętać, żeby ich nie przesmażyć. 
  9. W między czasie w piekarniku podgrzać bułki, a jeśli się go nie ma tak jak ja, to podgrzać na patelni. 
  10. Spód bułki posmarować majonezem. Ułożyć kolejno: liść sałaty, pomidora, plasterki ogórka konserwowego, hamburgera, podsmażoną cebulkę.
  11. Wierzch bułki posmarować keczupem i przykryć hamburgera.
  12. Przed zjedzeniem spłaszczyć. Smacznego !

6 komentarzy:

  1. No, wkładka na pewno pyszna, domowa... ale buła to już kupna, co?
    A w tym też dużo świństwa siedzi, warto upiec własną i walory smakowe jeszcze wzrosną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z tym, aczkolwiek mieszkanie w akademiku i brak piekarnika uniemożliwia mi to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie to ze anonimowy to sie jeszcze czepia ;/ brrrr
      a teraz to wszsytko takie zdrowe w sklepach ze hhoho
      swietny hamburger sama bym wciagnela:)

      Usuń
    2. Bardzo mi miło w takim razie :) Jak się czepiać to tylko anonimowo :D pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. najlepszy hamburger na świecie ;P :***** mogłabyś go częściej robić ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, domowe smakują najlepiej i wiemy co jemy :)

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...