PRZEPIS:
porcja na 2 hamburgery
SKŁADNIKI:
- 300 g mielonej wołowiny (rostbef, karkówka)
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 liście sałaty masłowej
- pomidor
- ogórek konserwowy
- majonez
- keczup
- bułki z sezamem. ( Nie muszą być specjalne do hamburgerów. Ja takich użyłam i nie polecam )
- odrobina zimnej wody
- Odrobina oleju, jeśli smażycie a nie grillujecie.
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć ją na odrobinie oleju tak aby była miękka. Dodać szczyptę soli i cukru. Odłożyć.
- Mięso przełożyć do miski.
- Na tarce o małych oczkach zetrzeć pół cebuli.
- Startą cebulę i musztardę dodać do reszty.
- Wymieszać wszystko i dodać odrobinę zimnej wody.
- Mięso wyrabiać i uderzać nim w dno miski ( wtedy ładnie się połączy)
- Podzielić na dwie porcje. Wyrobić dwie kule i je spłaszczyć. (należy mieć na uwadze to, że mięso podczas smażenia się kurczy, więc hamburger powinien być większy niż bułka)
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć hamburgery. Należy pamiętać, żeby ich nie przesmażyć.
- W między czasie w piekarniku podgrzać bułki, a jeśli się go nie ma tak jak ja, to podgrzać na patelni.
- Spód bułki posmarować majonezem. Ułożyć kolejno: liść sałaty, pomidora, plasterki ogórka konserwowego, hamburgera, podsmażoną cebulkę.
- Wierzch bułki posmarować keczupem i przykryć hamburgera.
- Przed zjedzeniem spłaszczyć. Smacznego !
No, wkładka na pewno pyszna, domowa... ale buła to już kupna, co?
OdpowiedzUsuńA w tym też dużo świństwa siedzi, warto upiec własną i walory smakowe jeszcze wzrosną ;)
Zgadzam się z tym, aczkolwiek mieszkanie w akademiku i brak piekarnika uniemożliwia mi to :)
OdpowiedzUsuńnie to ze anonimowy to sie jeszcze czepia ;/ brrrr
Usuńa teraz to wszsytko takie zdrowe w sklepach ze hhoho
swietny hamburger sama bym wciagnela:)
Bardzo mi miło w takim razie :) Jak się czepiać to tylko anonimowo :D pozdrawiam serdecznie
Usuńnajlepszy hamburger na świecie ;P :***** mogłabyś go częściej robić ;p
OdpowiedzUsuńZgadzam się, domowe smakują najlepiej i wiemy co jemy :)
OdpowiedzUsuń