środa, 21 sierpnia 2013

Leczo

Witajcie :) 
Cudowny wypoczynek nad morzem dobiegł już końca, ale lato na talerzach trwa dalej :) Dziś leczo, czyli pozycja obowiązkowa w sierpniu i nie tylko.



PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • pół papryczki chilli 
  • marchewka
  • cebula
  • 2-3 kiełbaski ( tu wg uznania ) 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki i śmietany do zaprawienia
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • koperek
  • olej
PRZYGOTOWANIE: 
  1. Warzywa opłukać i obrać. 
  2. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę w półtalarki a cebulę w piórka. 
  3. Cukinię, marchewkę oraz paprykę wrzucić do garnka i zalać wodą. Dobrze jest wlać jej trochę więcej, ponieważ podczas gotowania sporo wyparuje.
  4. Wszystko dusić na średnim ogniu. 
  5. W między czasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić cebulę oraz po chwili pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażyć aż się zarumieni.
  6. Kiedy warzywa już zmiękną dodać podsmażoną kiełbasę oraz koncentrat. 
  7. Na koniec podprawić odrobiną mąki i śmietany. 
  8. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
  9. Posypać koperkiem. ( Ja niestety nie miałam )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...