Cudowny wypoczynek nad morzem dobiegł już końca, ale lato na talerzach trwa dalej :) Dziś leczo, czyli pozycja obowiązkowa w sierpniu i nie tylko.
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- czerwona papryka
- żółta papryka
- pół papryczki chilli
- marchewka
- cebula
- 2-3 kiełbaski ( tu wg uznania )
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki i śmietany do zaprawienia
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- słodka papryka
- koperek
- olej
- Warzywa opłukać i obrać.
- Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę w półtalarki a cebulę w piórka.
- Cukinię, marchewkę oraz paprykę wrzucić do garnka i zalać wodą. Dobrze jest wlać jej trochę więcej, ponieważ podczas gotowania sporo wyparuje.
- Wszystko dusić na średnim ogniu.
- W między czasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić cebulę oraz po chwili pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażyć aż się zarumieni.
- Kiedy warzywa już zmiękną dodać podsmażoną kiełbasę oraz koncentrat.
- Na koniec podprawić odrobiną mąki i śmietany.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
- Posypać koperkiem. ( Ja niestety nie miałam )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz