czwartek, 18 lipca 2013

Młoda kapusta

Hej :) Dzisiaj bez notatki, ale myślę, że zdjęcie mówi samo za siebie :) Pyszna młoda kapustka.


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • 1 młoda kapusta
  • 2-3 młode marchewki
  • 4 pętka kiełbasy ( nadającej się do smażenia )
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 młoda cebula
  • koperek
  • odrobina oleju do usmażenia kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • sól
  • kminek
  • ewentualnie łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
  1. W dużym garnku nastawić wodę. ( 3/4 jego objętości)
  2. W międzyczasie poszatkować kapustę, a marchewkę oskrobać i pokroić w półtalarki.
  3. Kiedy woda się zagotuje sparzyć marchewkę i kapustę. Marchewkę najlepiej wsypać pierwszą, a dopiero po niej kapustę.
  4. Po kilku minutach odlać wodę, tak aby zostało trochę na dnie do duszenia.
  5. Do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
  6. Kiedy kapusta będzie się dusić cebulę pokroić w piórka, a kiełbasę obrać ze skorki i pokroić w kostkę.
  7. Rozgrzać olej na patelni. Najpierw podsmażyć cebulę, a następnie dodać kiełbasy i smażyć aż będzie gotowa.
  8. Kiedy kapusta zmięknie, a woda odparuje dodać do garnka kiełbasę.
  9. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz koperkiem. ( Jeśli ktoś lubi, to dodać odrobinę kminku).
  10. Można podprawić mąką, ale to nie jest konieczne.

2 komentarze:

  1. bardzo dobre i przyjemne danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O super, na pewno zrobie, ale dopiero jak Mój Mężczyzna wróci z Holandii. Bo tak samej sobie słabo gotować ;)

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...