PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 1 młoda kapusta
- 2-3 młode marchewki
- 4 pętka kiełbasy ( nadającej się do smażenia )
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 młoda cebula
- koperek
- odrobina oleju do usmażenia kiełbasy
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
- sól
- kminek
- ewentualnie łyżka mąki
- W dużym garnku nastawić wodę. ( 3/4 jego objętości)
- W międzyczasie poszatkować kapustę, a marchewkę oskrobać i pokroić w półtalarki.
- Kiedy woda się zagotuje sparzyć marchewkę i kapustę. Marchewkę najlepiej wsypać pierwszą, a dopiero po niej kapustę.
- Po kilku minutach odlać wodę, tak aby zostało trochę na dnie do duszenia.
- Do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
- Kiedy kapusta będzie się dusić cebulę pokroić w piórka, a kiełbasę obrać ze skorki i pokroić w kostkę.
- Rozgrzać olej na patelni. Najpierw podsmażyć cebulę, a następnie dodać kiełbasy i smażyć aż będzie gotowa.
- Kiedy kapusta zmięknie, a woda odparuje dodać do garnka kiełbasę.
- Doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz koperkiem. ( Jeśli ktoś lubi, to dodać odrobinę kminku).
- Można podprawić mąką, ale to nie jest konieczne.
bardzo dobre i przyjemne danie ;)
OdpowiedzUsuńO super, na pewno zrobie, ale dopiero jak Mój Mężczyzna wróci z Holandii. Bo tak samej sobie słabo gotować ;)
OdpowiedzUsuń