poniedziałek, 7 października 2013

Zupa z dyni

Tej jesieni po raz pierwszy miałam okazję gotować i jeść zupę z dyni. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a w smaku bardzo delikatna. Wzorowałam się na przepisie Magdy Gessler, z tym że zamiast pestek z dyni użyłam grzanek czosnkowych. Jeśli jesteście ciekawi nowych smaków, to polecam :)


PRZEPIS: 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg dyni
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka mleka 
  • 200 ml śmietanki kremówki 
  • 4-5 ząbków czosnku + 1 ząbek do grzanek
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki 
  • odrobina masła
  • kilka kromek chleba 
PRZYGOTOWANIE: 
  1. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ na kawałki. 
  2. Przełożyć do garnka i zalać mlekiem oraz bulionem. 
  3. Gotować aż dynia zmięknie. 
  4. Do zupy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze przez ok 5 minut. 
  5. Zostawić do ostygnięcia. 
  6. Następnie rozdrobnić kawałki dyni malakserem lub blenderem tak aby powstał krem. 
  7. Zupę podgrzać. Dodać śmietankę oraz przyprawy. Nie gotować ! ( Śmietana wtedy kwaśnieje).
  8. Posypać natką pietruszki.
  9. Podawać do grzanek. Podsmażyłam je na odrobinie masła z czosnkiem.

2 komentarze:

  1. to ja się zgłaszam jako pierwszy Ciekawy nowych smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To w ramach nowych smaków owoce morza :D:D hihihi

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...