PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni
- szklanka bulionu warzywnego
- szklanka mleka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 4-5 ząbków czosnku + 1 ząbek do grzanek
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- odrobina masła
- kilka kromek chleba
- Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ na kawałki.
- Przełożyć do garnka i zalać mlekiem oraz bulionem.
- Gotować aż dynia zmięknie.
- Do zupy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze przez ok 5 minut.
- Zostawić do ostygnięcia.
- Następnie rozdrobnić kawałki dyni malakserem lub blenderem tak aby powstał krem.
- Zupę podgrzać. Dodać śmietankę oraz przyprawy. Nie gotować ! ( Śmietana wtedy kwaśnieje).
- Posypać natką pietruszki.
- Podawać do grzanek. Podsmażyłam je na odrobinie masła z czosnkiem.
to ja się zgłaszam jako pierwszy Ciekawy nowych smaków;)
OdpowiedzUsuńTo w ramach nowych smaków owoce morza :D:D hihihi
OdpowiedzUsuń