poniedziałek, 14 października 2013

Gulasz wieprzowy

Hej :)
Dziś przepis na przepyszny gulasz wieprzowy. Świetnie smakuje podany tradycyjnie, jaki i z kopytkami, czy plackami ziemniaczanymi.


PRZEPIS:

SKŁADNIKI: 
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, karkówka, szynka ) 
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5- 2 litry wody
  • marchewka 
  • liść laurowy 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu 
  • przyprawa do gulaszu 
  • marynata staropolska do mięs
  • słodka i ostra papryka 
  • natka pietruszki lub koperek
  • sól zmiękczająca mięso ( niekoniecznie )
  • 1-2 łyżki mąki 
  • olej
PRZYGOTOWANIE: 
  1. Mięso pokroić w kostkę. Ja kroję w trochę większą, ponieważ skurczy się podczas duszenia. 
  2. Wsmarować w nie sól zmiękczającą ( ten krok można pominąć ), dodać marynatę staropolską, 2 łyżki oleju, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka. 
  3. Wszystko wymieszać ze sobą i najlepiej wstawić do lodówki na noc. 
  4. Mięso podsmażyć na patelni tak, aby pozamykały się pory i wrzucić je do wrzącej wody.
  5. Dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawę do gulaszu. 
  6. Dusić przez ok 2 godziny na małym ogniu.
  7. 15- 20 minut przed końcem duszenia dodać startą lub pokrojoną w półksiężyce marchewkę.
  8. Pod koniec doprawić słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem według uznania. 
  9. Gulasz można zagęścić odrobiną mąki. ( wymieszać z zimną wodą i dolać do gulaszu ciągle mieszając) aczkolwiek nie jest to konieczne :)
  10. Posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...