piątek, 15 listopada 2013

Kurczak pieczony na butelce

Przepis na kurczaka pieczonego na butelce, którego przygotowała moja mama.



PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • 1 kurczak
  • przyprawa do kurczaka
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • czosnek ( wg uznania)
  • 1 kg soli
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Natrzeć go przyprawami ( w środku też ) i oprószyć solą, chyba że przyprawy są wystarczająco słone.
  3. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
  4. Nagrzać piekarnik na 200 stopni. Na blaszkę wysypać 1 kg soli (aby wchłaniała wytapiany tłuszcz, który w soli się nie przypala).
  5.  Do butelki np. po piwie nalać wody i nadziać kurczaka.
  6. Wstawić do piekarnika i  piec, aż skórka będzie miała złoty kolor. ( Mniej więcej kilogram kurczaka to 1 godz, pieczenia).

1 komentarz:

Powiązane posty...