PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 1 kurczak
- przyprawa do kurczaka
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek ( wg uznania)
- 1 kg soli
- Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Natrzeć go przyprawami ( w środku też ) i oprószyć solą, chyba że przyprawy są wystarczająco słone.
- Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
- Nagrzać piekarnik na 200 stopni. Na blaszkę wysypać 1 kg soli (aby wchłaniała wytapiany tłuszcz, który w soli się nie przypala).
- Do butelki np. po piwie nalać wody i nadziać kurczaka.
- Wstawić do piekarnika i piec, aż skórka będzie miała złoty kolor. ( Mniej więcej kilogram kurczaka to 1 godz, pieczenia).
wygląda baaardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń