PRZEPIS:
* Z podanej porcji wyszło ok. 60 pierogów
SKŁADNIKI:
CIASTO:- 0,5 l wody ( ciepłej, żeby skórka była miękka)
- 1 kg mąki
- sól
- jajo
- 1kg szpinaku
- 30 dag żółtego sera
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/3 kostki masła
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
- Szpinak sparzać przez ok 3 minuty i odcedzić.
- Przełożyć go na patelnię. Dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawić solą, ale nie przesadzać, ponieważ żółty ser też jest słony.
- Podsmażać ok 10 minut.
- Następnie dodać bułkę tartą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
- Kiedy masa szpinakowa będzie chłodna dodać starty żółty ser i wymieszać.
- Wyrobić ciasto na pierogi, podzielić na części, rozwałkować i przy pomocy szklanki powycinać kółka.
- Nadziać ciasto farszem i gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia.
świetny pomysł, bardzo lubię takie zwłaszcza w sosie serowym:)
OdpowiedzUsuńAleż napakowane szpinakiem :) Najlepsze :)
OdpowiedzUsuń