czwartek, 14 listopada 2013

Pierogi ze szpinakiem




PRZEPIS:
* Z podanej porcji wyszło ok. 60 pierogów 

SKŁADNIKI:
 CIASTO:
  • 0,5 l wody ( ciepłej, żeby skórka była miękka)
  • 1 kg mąki
  • sól
  • jajo
FARSZ:
  • 1kg szpinaku
  • 30 dag żółtego sera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki masła
  • bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Szpinak sparzać przez ok 3 minuty i odcedzić.
  2. Przełożyć go na patelnię. Dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawić solą, ale nie przesadzać, ponieważ żółty ser też jest słony.
  3. Podsmażać ok 10 minut.
  4. Następnie dodać bułkę tartą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  5. Kiedy masa szpinakowa będzie chłodna dodać starty żółty ser i wymieszać.
  6. Wyrobić ciasto na pierogi, podzielić na części, rozwałkować i przy pomocy szklanki powycinać kółka. 
  7. Nadziać ciasto farszem i gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia.

2 komentarze:

  1. świetny pomysł, bardzo lubię takie zwłaszcza w sosie serowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ napakowane szpinakiem :) Najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...